Pradžia Parašyti el. laišką Svetainės struktūra
Paieška:

Dėl situacijos Ukrainos branduolinės energetikos objektuose

Šiuo metu jokio radiologinio pavojaus Lietuvos teritorijoje nėra.

TATENA generalinis direktorius R. Grossi pranešė, kad visos keturios Ukrainoje veikiančios branduolinės elektrinės vėl turi prieigą prie šalies energetikos sistemos tinklo po to, kai savaitės pradžioje buvo visiškai nutrūkęs išorinis elektros energijos tiekimas šioms branduolinėms elektrinėms. Prisijungimas prie išorinės elektros jungties Zaporižios AE buvo atstatytas praėjus dienai po to, kai šis ryšys buvo nutrūkęs. Kitos trys branduolinės elektrinės – Rivnės, Pietų Ukrainos ir Chmelnyckio – po prijungimo prie išorinio elektros tinklo, vėl veikia ir gamina elektros energiją šalies poreikiams. Taip pat buvo atnaujintas elektros energijos tiekimas Čiornobylio AE.

TATENA baigė savaitę trukusią branduolinės saugos ir saugumo ekspertų misiją Čiornobylio AE, įskaitant po 1986 m. įvykusios avarijos aplink elektrinę nustatytoje atskirties zonoje. Teigiama, kad ši misija padės atnaujinti ir patobulinti elektrinės branduolinio saugumo sistemas. Misijos metu TATENA ekspertai labiau įsigilino į elektrinės saugos ir saugumo poreikius bei teikė patarimus ir rekomendacijas dėl radiologinės stebėsenos. Anksčiau šį mėnesį TATENA paskelbė, kad Ukrainos prašymu panašios  misijos bus organizuojamos taip pat Rivnės, Pietų Ukrainos ir Chmelnyckio atominėse elektrinėse.

TATENA generalinis direktorius R. Grossi pakartojo, kad būtina kuo greičiau susitarti dėl  branduolinės saugos ir saugumo zonos nustatymo aplink Zaporižios AE. Pastaraisiais mėnesiais jis vedė intensyvias derybas dėl tokios zonos įkūrimo, tačiau kol kas tokio susitarimo nėra.

Civiliniai branduoliniai įrenginiai nėra pritaikyti karo veiksmams ir dėl to jokiomis sąlygomis negali būti šių veiksmų taikiniais, arba šių veiksmų zonoje.

Visi Ukrainos branduoliniai objektai nuo Lietuvos yra nutolę pakankamai dideliu atstumu, todėl net ir didesnio incidento ar branduolinės avarijos atveju nebūtų reikšmingo radiologinio poveikio Lietuvos gyventojams.

VATESI dirba Ekstremaliųjų situacijų operacijų centras, situacija yra nuolat stebima.