Pradžia Parašyti el. laišką Svetainės struktūra
Paieška:

Dėl situacijos Ukrainos branduolinės energetikos objektuose

Šiuo metu jokio radiologinio pavojaus Lietuvos teritorijoje nėra.

Branduolinės saugos ir saugumo padėtis Ukrainos Zaporižios atominėje elektrinėje išlieka sudėtinga. Ukraina informavo Tarptautinę atominės energijos agentūrą (TATENA), kad Zaporižios AE aikštelė praėjusį savaitgalį vėl buvo apšaudyta. Buvo apgadintas radioaktyviųjų atliekų saugyklos pastatas, padaryta žala aušinimo baseinų purkštuvų sistemoms, kondensato rezervuarams ir kitiems pagalbiniams įrenginiams. Radiacijos lygis aikštelėje išliko nepakitęs ir pranešimų apie aukas negauta. Taip pat nenukentėjo ir išorinis elektros tiekimas Zaporižios AE, kuris konflikto metu jau keletą kartų buvo nutrūkęs.

TATENA ekspertų grupė, esanti Zaporižios AE, įvertino savaitgalį vykusio intensyvaus apšaudymo padarytos žalos mastą – saugai svarbi atominės elektrinės įranga liko nepažeista. Šešių energijos blokų būklė yra stabili, o panaudoto ir nenaudoto branduolinio kuro bei radioaktyviųjų atliekų, saugomų saugyklose, vientisumas yra nepažeistas.

TATENA generalinis direktorius R. Grossi pakartojo, kad būtina kuo greičiau susitarti dėl  branduolinės saugos ir saugumo zonos nustatymo aplink Zaporižios AE. Pastaraisiais mėnesiais jis vedė intensyvias derybas dėl tokios zonos įkūrimo, tačiau kol kas tokio susitarimo nėra.

Civiliniai branduoliniai įrenginiai nėra pritaikyti karo veiksmams ir dėl to jokiomis sąlygomis negali būti šių veiksmų taikiniais, arba šių veiksmų zonoje.


Visi Ukrainos branduoliniai objektai nuo Lietuvos yra nutolę pakankamai dideliu atstumu, todėl net ir didesnio incidento ar branduolinės avarijos atveju nebūtų reikšmingo radiologinio poveikio Lietuvos gyventojams.


VATESI dirba Ekstremaliųjų situacijų operacijų centras, situacija yra nuolat stebima.