Pradžia Parašyti el. laišką Svetainės struktūra
Paieška:

VATESI ragina Baltarusijos ekstremaliųjų situacijų ministeriją nedelsiant spręsti Baltarusijos AE saugos problemas

VATESI logotipas

Valstybinė atominės energetikos saugos inspekcija (VATESI) dar viename 2022-10-31 išsiųstame laiške Baltarusijos ekstremaliųjų situacijų ministerijai (ESM), kuri Baltarusijoje atlieka branduolinės ir radiacinės saugos reguliuotojo funkcijas, dar kartą paragino stabdyti Baltarusijos AE 1-ojo ir 2-ojo energijos blokų eksploatavimą ir paleidimą, kol nebus išspręstos visos branduolinės saugos problemos.

„Neturime informacijos apie Baltarusijos AE 1-ojo energijos bloko planinio remonto ir 2-ojo energijos bloko statybos bei paleidimo metu įdiegtas saugos gerinimo priemones, todėl Lietuvos pozicija nesikeičia – Baltarusijos AE neturi būti eksploatuojama, kol nebus išspręstos visos saugos problemos,“ – pabrėžė VATESI viršininkas Michailas Demčenka.

Dauguma jau seniai iškeltų branduolinės saugos užtikrinimo klausimų iki šiol taip ir nėra išspręsta. VATESI priminė, kad vis dar laukia atsakymų į iškeltus saugos klausimus, susijusius su aikštelės parinkimu ir įvertinimu, Baltarusijos AE tam tikros saugai svarbios įrangos atsparumu seisminiams įvykiams bei didelio komercinio lėktuvo sudužimo poveikiui, streso testų rekomendacijų įgyvendinimu, tikimybiniu saugos vertinimu, gaisro pavojaus vertinimu ir kitomis saugos užtikrinimo problemomis. Taip pat siekiama išsiaiškinti, ar yra nustatytos radioaktyvių medžiagų išmetimų ribos pradėtam eksploatuoti 1-ąjam energijos blokui bei nuo jo paleidimo pradžios įvykusių neįprastųjų įvykių priežastys ir su jais susijusių sistemų būklė. Reguliuotojas vis dar nesuderino 1-ojo energijos bloko galutinės saugos analizės ataskaitos nors pramoninis šio bloko eksploatavimas seniai pradėtas. VATESI taip pat ragina ESM ir kitas atsakingas Baltarusijos institucijas paskelbti tarptautinių ekspertų misijų metu (pavyzdžiui, Pre-OSART) pateiktas rekomendacijas ir jų įgyvendinimo rezultatus. VATESI dar kartą paragino ESM pateikti papildomą informaciją, kuri reikalinga prognozuoti tikslesnius galimus avarinius išmetimus.

Laiško kopijos išsiųstos Tarptautinei atominės energijos agentūrai (TATENA), Europos Komisijai, Branduolinės saugos konvencijos susitariančiųjų šalių susitikimo prezidentei, Europos branduolinę saugą reguliuojančių institucijų grupės (ENSREG) ir Vakarų Europos šalių branduolinės saugos reguliavimo institucijų asociacijos (WENRA) pirmininkams.