Pradžia Parašyti el. laišką Svetainės struktūra
Paieška:

Dėl situacijos Ukrainos branduolinės energetikos objektuose

Šiuo metu jokio radiologinio pavojaus Lietuvos teritorijoje nėra.

Branduolinės saugos ir saugumo padėtis Ukrainos Zaporižios atominėje elektrinėje išlieka sudėtinga. Spalio 8-sios naktį visiškai nutrūko išorinis elektros tiekimas, nes buvo pažeista vienintelė iš keturių 750 kV įtampos linijų. Esant tokiam elektros tiekimo sutrikimui, automatiškai įsijungė šešiolika elektrinės dyzelinių generatorių, kurie tiekė energiją visiems šešiems energijos blokams. Vėliau pranešta, kad išorinis elektros tiekimas buvo atstatytas ir dyzeliniai generatoriai palaipsniui atjungiami. Dedamos visos pastangos padidinti dyzelinių generatorių kuro atsargas, nes dėl nuolat vykstančių apšaudymų Enerhodaro ir Zaporižios miestų teritorijose gali būti sudėtinga jas pristatyti į atominės elektrinės aikštelę. Visi šeši Zaporižios AE reaktoriai yra sustabdyti, tačiau nepertraukiamas elektros energijos tiekimas yra būtinas branduoliniam kurui aušinti ir kitoms saugos funkcijoms užtikrinti.

„Nors šie generatoriai turi degalų dešimčiai dienų, gedimai išorinio elektros energijos tiekimo linijose kelia didelį nerimą ir pabrėžia būtinybę skubiai nustatyti branduolinės saugos ir saugumo apsaugos zoną aplink Zaporižios AE“, - sakė TATENA generalinis direktorius R. Grossi. Pasak jo, apsaugos zona „yra absoliuti ir neatidėliotina būtinybė“, kad būtų išvengta branduolinės avarijos.

Apie situacijos pasikeitimą kituose Ukrainos branduolinės energetikos objektuose nepranešama.

Civiliniai branduoliniai įrenginiai nėra pritaikyti karo veiksmams ir dėl to jokiomis sąlygomis negali būti šių veiksmų taikiniais, arba šių veiksmų zonoje.

Visi Ukrainos branduoliniai objektai nuo Lietuvos yra nutolę pakankamai dideliu atstumu, todėl net ir didesnio incidento ar branduolinės avarijos atveju nebūtų reikšmingo radiologinio poveikio Lietuvos gyventojams.

VATESI dirba Ekstremaliųjų situacijų operacijų centras, situacija yra nuolat stebima.