Pradžia Parašyti el. laišką Svetainės struktūra
Paieška:

ENSREG pareiškimas dėl Ukrainos Zaporižios atominės elektrinės saugos

ENSREG logotipas

2022 m. spalio 4 d. Europos branduolinę saugą reguliuojančių institucijų grupė (ENSREG) nuotoliniu būdu surengė ketvirtą neeilinį posėdį.

Jame įvertino branduolinės energetikos objektų saugos situaciją Ukrainoje ir poveikį Zaporižios atominės elektrinės saugai, Rusijos Federacijai siekiant neteisėtai prisijungti Ukrainos Donecko, Luhansko, Zaporižios ir Chersono regionus.

ENSREG nariai:

 

  • pareiškė gilų susirūpinimą dėl besitęsiančios nestabilios padėties branduolinės saugos srityje Zaporižios atominėje elektrinėje dėl Rusijos veiksmų jos aikštelėje ir aplink ją;
  • pakartojo, kad „Energoatom“ yra vienintelis teisėtas Zaporižios AE eksploatavimo licencijos turėtojas ir elektrinė turi veikti pagal išduotos licencijos sąlygas bei Ukrainos nustatytus teisinius ir reguliavimo reikalavimus, prižiūrima Ukrainos branduolinę saugą reguliuojančios institucijos (SNRIU). SNRIU privalo turėti galimybę laisvai atlikti reguliavimo funkcijas;
  • pabrėžė, kad Zaporižios AE eksploatavimas ar bet kokia kita su sauga susijusi veikla, neautorizuota SNRIU, yra neteisėta pagal tarptautinę branduolinės saugos teisinę sistemą;
  • pabrėžė, kad neseniai Rusijos pajėgų įvykdyto Zaporižios AE generalinio direktoriaus sulaikymas kelia pavojų elektrinės saugai*. ENSREG ragina Rusijos Federaciją nedaryti jokių kliūčių elektrinės vadovybei ir darbuotojams tinkamai atlikti savo pareigas, įprastam pamainų keitimui, reikalingų medžiagų ir atsarginių dalių tiekimui;
  • priminė, kad nepertraukiamas elektros tiekimas iš Ukrainos energetikos sistemos tinklo yra būtinas, norint užtikrinti Zaporižios AE saugą, todėl labai svarbu, kad atjungimų nuo išorinio elektros tinklo būtų išvengta.


ENSREG tvirtai remia Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) generalinio direktoriaus pastangas siekiant užtikrinti branduolinės saugos ir saugumo situaciją Ukrainoje ir prašo, kad TATENA buvimas Zaporižios AE būtų sustiprintas, kai tik leis saugumo situacija aikštelėje.

ENSREG palaiko Ukrainos branduolinę saugą reguliuojančią instituciją ir jos darbuotojus, bei Ukrainos Zaporižios AE darbuotojus, kurie ir toliau dirba itin sudėtingomis sąlygomis. Prireikus, yra pasirengę suteikti visokeriopą paramą.

ENSREG pabrėžė, kad Rusijos Federacijos neteisėtas Zaporižios AE užgrobimas ir jos veiksmai elektrinės aikštelėje ir aplink ją yra pagrindinė grėsmė branduolinei saugai ir branduolinių incidentų rizikos laipsnis bus aukštas tol, kol Rusijos Federacijos pajėgos bus Zaporižios AE aikštelėje. ENSREG ragina išvesti Rusijos pajėgas ir jų karinę įrangą iš Zaporižios AE teritorijos ir elektrinę nedelsiant grąžinti teisėtam savininkui ir Ukrainos branduolinės saugos reguliavimo institucijos priežiūrai.

ENSREG Statement on the Safety of the Zaporizhzhia Nuclear Power Plant in Ukraine 4 October 2022 (.pdf)


*Generalinis direktorius turi lemiamą atsakomybę už elektrinės branduolinės saugos ir saugumo užtikrinimą, įskaitant ir bet kokios avarinės situacijos aikštelėje valdymą.