Pradžia Parašyti el. laišką Svetainės struktūra
Paieška:

Dėl situacijos Ukrainos branduolinės energetikos objektuose

Šiuo metu jokio radiologinio pavojaus Lietuvos teritorijoje nėra.

TATENA paskelbė informaciją apie situaciją Zaporižios AE, kad rugsėjo 26 d. apie 17 val. buvo apšaudytos elektrinės elektros skirstyklos, esančios už kelių šimtų metrų nuo elektrinės mokymo centro, tačiau apie padarytą žalą nepranešama.

Rugsėjo 27 d. 8 val. ryto įvyko du sprogimai netoli kanalo, kuriuo į elektrinę tiekiamas jos aušinimo sistemoms skirtas vanduo. Pastatų konstrukcijoms ir įrangai žala nepadaryta, tačiau išdaužti antrojo reaktoriaus energijos bloko turbinų salės langai. Sprogimų priežastis šiuo metu neaiški ir yra tiriama.

„Bendra padėtis šalia branduolinės energetikos objekto tebėra pavojinga ir būtina nedelsiant imtis veiksmų, siekiant sumažinti didelės avarijos riziką atominėje elektrinėje, kuri šiuo metu yra karo zonoje“, - sakė TATENA generalinis direktorius M. Grossi.

Apie situacijos pasikeitimą kituose Ukrainos branduolinės energetikos objektuose nepranešama.

Civiliniai branduoliniai įrenginiai nėra pritaikyti karo veiksmams ir dėl to jokiomis sąlygomis negali būti šių veiksmų taikiniais, arba šių veiksmų zonoje.

Visi Ukrainos branduoliniai objektai nuo Lietuvos yra nutolę pakankamai dideliu atstumu, todėl net ir didesnio incidento ar branduolinės avarijos atveju nebūtų reikšmingo radiologinio poveikio Lietuvos gyventojams.

VATESI dirba Ekstremaliųjų situacijų operacijų centras, situacija yra nuolat stebima.