Pradžia Parašyti el. laišką Svetainės struktūra
Paieška:

Dėl situacijos Ukrainos branduolinės energetikos objektuose

Šiuo metu jokio radiologinio pavojaus Lietuvos teritorijoje nėra.

Visose keturiose veikiančiose Ukrainos atominėse elektrinėse – Zaporižės, Pietų Ukrainos, Rivnės ir Chmelnyckio – yra užtikrintas saugos sistemų funkcionavimas, išorinis elektros tiekimas ir jose radiacijos lygis yra normos ribose. Šiose elektrinėse iš viso yra 15 reaktorių, iš kurių 10 gamina elektros energiją, kiti 5 reaktoriai yra sustabdyti remontui arba rezerve.

2022 m. rugpjūčio 5 d., dėl apšaudymo, netoli Zaporižės AE 750 kV išorinės maitinimo linijos elektros skirstomojo skydo įvyko keli sprogimai, dėl kurių buvo išjungtas elektros energijos transformatorius ir du atsarginiai transformatoriai. Dėl to suveikė vieno energijos bloko avarinė apsaugos sistema, įjungti dyzeliniai generatoriai, užtikrinantys šio energijos bloko maitinimą. Šis energijos blokas buvo ir lieka atjungtas nuo elektros tinklo. Zaporižės AE automatizuoto stebėjimo valdymo sistemos duomenimis, radiacinė situacija nepasikeitė.

TATENA generalinis direktorius R. Grossi reaguodamas į šiuos įvykius pasmerkė karinius veiksmus, kurie kelia grėsmę Zaporižės AE saugai ir saugumui, pabrėžė, kad jie yra visiškai nepriimtini ir turi būti nutraukti bet kokia kaina.


R. Grossi ir toliau deda pastangas, kad TATENA misija į Zaporižės AE įvyktų, deja dėl tebesitęsiančių karo veiksmų, ji vis dar negalima.


TATENA taip pat informuoja, kad ir toliau gauna branduolinių medžiagų apskaitos ir kontrolės sistemų informaciją iš keturių veikiančių atominių elektrinių, tačiau trūksta dalies informacijos iš uždarytos Čornobylio AE.


Visi Ukrainos branduoliniai objektai nuo Lietuvos yra nutolę pakankamai dideliu atstumu, todėl net ir didesnio incidento ar branduolinės avarijos atveju nebūtų reikšmingo radiologinio poveikio Lietuvos gyventojams.


VATESI dirba Ekstremaliųjų situacijų operacijų centras, situacija yra nuolat stebima.