Pradžia Parašyti el. laišką Svetainės struktūra
Paieška:

Dėl situacijos Ukrainos branduolinės energetikos objektuose

Šiuo metu jokio radiologinio pavojaus Lietuvos teritorijoje nėra.

Visose keturiose veikiančiose Ukrainos atominėse elektrinėse – Zaporižės, Pietų Ukrainos, Rivnės ir Chmelnyckio – yra užtikrintas saugos sistemų funkcionavimas, išorinis elektros tiekimas ir jose radiacijos lygis yra normos ribose. Šiose elektrinėse iš viso yra 15 reaktorių, iš kurių 8 gamina elektros energiją, kiti 7 reaktoriai yra sustabdyti remontui arba rezerve.

Informuojama, kad birželio 12 d. buvo atnaujintas branduolinių medžiagų apskaitos ir kontrolės duomenų perdavimas iš Zaporižės AE į TATENA būstinę, kuris buvo nutrūkęs nuo gegužės 30 d. TATENA generalinis direktorius R. Grossi teigia, kad bet kuriuo atveju turi nusiųsti savo inspektorius į Zaporižės AE, kad vietoje patikrintų branduolines medžiagas, kitaip bus pažeistas branduolinių medžiagų apskaitos ir kontrolės įgyvendinimo režimas Ukrainoje. Taip pat jis ir toliau deda pastangas, kad įvyktų ir saugos ekspertų misija į šią elektrinę, kurios teritoriją ir darbuotojų gyvenamą miestą Enerhodarą kontroliuoja Rusijos Federacijos ginkluotosios pajėgos.

TATENA ir toliau gauna branduolinių medžiagų apskaitos ir kontrolės duomenis iš savo sistemų, įrengtų kitose trijose Ukrainoje veikiančiose atominėse elektrinėse ir iš Černobylio AE.

Visi Ukrainos branduoliniai objektai nuo Lietuvos yra nutolę pakankamai dideliu atstumu, todėl net ir didesnio incidento ar branduolinės avarijos atveju nebūtų reikšmingo radiologinio poveikio Lietuvos gyventojams.


VATESI dirba Ekstremaliųjų situacijų operacijų centras, situacija yra nuolat stebima.