Pradžia Parašyti el. laišką Svetainės struktūra
Paieška:

Dėl situacijos Ukrainos branduolinės energetikos objektuose

Čornobylio atominė elektrinė

Šiuo metu jokio radiologinio pavojaus Lietuvos teritorijoje nėra.

Visose keturiose veikiančiose Ukrainos atominėse elektrinėse – Zaporižės, Pietų Ukrainos, Rivnės ir Chmelnyckio – yra užtikrintas saugos sistemų funkcionavimas, išorinis elektros tiekimas ir jose radiacijos lygis yra normos ribose. Šiose elektrinėse iš viso yra 15 reaktorių, iš kurių 8 gamina elektros energiją, kiti 7 reaktoriai yra sustabdyti remontui arba rezerve.

TATENA praneša, kad per artimiausias savaites į Čornobylio AE vyks dar viena branduolinės saugos ir branduolinių medžiagų apskaitos ir kontrolės ekspertų misija. Pasak TATENA generalinio direktoriaus R. Grossi, branduolinė sauga ir saugumas Ukrainos branduolinės energetikos objektuose šiuo metu yra jo veiklos prioritetas.

Zaporižės AE padėtis vis dar yra sudėtinga, elektrinės aikštelėje yra Rusijos ginkluotosios pajėgos ir šios šalies valstybinės branduolinės energetikos korporacijos „Rosatom“ darbuotojai. Kai tik tam bus tinkamai pasirengta, R. Grossi planuoja vykti ir vadovauti branduolinių medžiagų apskaitos ir kontrolės inspektorių, branduolinės saugos ir saugumo ekspertų vizitui ir į šią elektrinę.

Visi Ukrainos branduoliniai objektai nuo Lietuvos yra nutolę pakankamai dideliu atstumu, todėl net ir didesnio incidento ar branduolinės avarijos atveju nebūtų reikšmingo radiologinio poveikio Lietuvos gyventojams.


VATESI dirba Ekstremaliųjų situacijų operacijų centras, situacija yra nuolat stebima.